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PPA MEMCRANDUM CIRCULAKk
NO. 28“81

T O : All Port Managers
Arrastre/Stevedoring Operators
Port Users and Others Concerned

SUBJXCT : Arrastre/Stevedoring Operators'
Contractors Tax

For the information, reference and guidelines of all con-
cerned, quoted hereunder is the full text of BIR Ruling No.
234-81 dated November 18, 1981, clarifying its former BIR
Ruling No. 62-80 relative to 3% Contractor's Tax dated December
22, 1980, to wit:

"Philippine Ports Authority
5th Floor, BF Condominium
Aduana, Intramuros

Metro Manila

Attention: Mr. Maximo S. Dumlao, Jr.
Assistant Executive Officer

Gentlemen:

This refers to your letter dated August 27, 1981,
requesting clarification on BIR Ruling No. 62-80 dated
December 22, 1980 which states that an arrastre opera-
tor can legally pass on to its customer the 3% con-
tractor's tax prescribed in Section 205 of the Tax €Code
of 1977, as amended.

In reply, I have the honor to inform you as
follows:

1. Although this Office has ruled that the con-
tractor can legally pass on the 3% contractor's tax
to the customers, the latter is not obliged to absorb
the tax. However, it is noted that the tax is a part




of the consideration which is fixed by the parties
only.

"Many years ago, Mr. Justice Cliver
wWendell Holmes expressed dissatisfaction
with the use of the phrase 'pass the tax
on'. Vriting the opinion of the U. N.
Supreme Court in Lash's Products v.

United States, he said: The phrase

'passed the tax on' is inaccurate, as
obviously the tax is laid and remains

on the manufacturer and on him alone.

The purchaser does not really pay the

tax. He pays or may pay the seller more
for the goods because of the seller's
obligation, but that is all. *** The price
is the sum total paid for the goods. The
amount added because of the tax is paid

to get the goods and for nothing else.
Therefore, it is part of the price***."
(Philippine Acetylene Co. vs. Commissioner,
G.R. No. L-19707, August 17, 1967)

Consequently, whether or not the customer should absorb
the tax is a matter which he and the contractor should
decide between themselves.

2. In case the customer refuses to be billed on
the 3% contractor's tax, that Authority cannot enforce
the collection thereof from said party. This is so
because, as herein abovestated, the billing of the tax
to the customer is a matter which should be decided by
the parties themselves (Underscorings supplied).

Very truly yours,
(Sgd.) RUBEN B. ANCHETA
Acting Commissioner"
This amplifies the previous guidelines on the treatment of
the 3% contractor's tax contained in PPA Memorandum Circular No.
07-81 dated April 22, 1981,

Please be guided accordingly. -

By authority of the General Manager

Assistant Executiv
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