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PPA OPERATIONS MEMORANDUM CIRCULAR

NO. 03 _ - 2007

TO Al Port District Managers
All Port Managers
Port Users

Others Concerned

SUBJECT  : Wharfage Exemption of Firms Registered with the
Philippine Economic Zone Authority (PEZA)

In view of the conflicting interpretations relative to the wharfage exemption granted to PEZA
registered enterprises, the Legal Services Department (LSD), in its memorandum dated 12 July
2007 clarified that PEZA" registered firms are exempted only from the payment of export
wharfage on its registered export products. (copy of memo attached)

Further, it clarified that the imi)Orted goods of PEZA registered enterprises may be exempted
from payment of import wharfage, only if the following conditions are present:

1) The imported goods are direct components of the registered export products; AND
~ 2) There is a 1aw specifically exempting the aforesaid imported goods from payment of
wharfage dues.

This Circular shall take effect immediately.

ided accordingly.

-

AMIN B. CECILIO
Assidtant General Manager
for Operations

Attachment: LSD Memorandum

MC PEZA/my doc/ibm
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July 12, 2007

MEMORANDUM

FOR ; The Manager, CSD

FROM : The Manager, L.SD

SUBIJECT : ‘Wharfage Exemption of PEZA Registered Firms

h }
7

This refers to your request for clarification on the exemption of PEZA-registered firms

~ from the payment of wharfage on imported materials which are directly used in the
production of its registered export products. Tt was advisedfthat MICT and South Harbor
differ on the collection of import wharfage on such materials from PEZA-registered
firms. MICT accordingly grants exemption while similar imporiations that are handled at
the South Iarbor are being charged import wharfage.

There is a notion of inconsistency in the LSD’s Memorandum of 28 March 2007 denying
the request of Pan Century Surfactants, Inc. for exemplion from wharfage dues with the
earlier decision of the Operations Office of granting exemption to PASAR on its
imported copper concentrates and coal which are used in extracting pure copper {rom ifs
ore.

For claity, we are quoting hereunder pertinent portions of our March 28, 2007
Memorandum to your end, tfus:

“In this connection, please be informed that in our 10 September 2003
Memorandum for, the Assistant General Manager for Operations, we
clarified the said Opinion for the information and guidance of all
concerned, thus:

“As stated, the OGCC agreed with the earlier position/opinion of LSD on
the matter. Our position/opinion thereon is that PASAR may be exempted
only from payment of export wharfage on its registered export products
pursuant to Section 4, Rule XV of the Implementing Rules and
Regulations (IRR) of Republic Act No. 7916,

In the same opinion, the OGCC also stated that “imported goods like
chemicals which shall be used in exlracting pure copper from its ore
qualify as exempted”. However, the OGCC further stated that “in the
absence of any law that exempts imported goods from wharfage dues, and
unless such imported goods are direct components of the product to be

exported, goods imported by PAS te subject to wharfage”. Based on
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the foregoing pronouncement, it can be deduced that in order that the
imported goods of PASAR may be exempted from payment of wharfage
dues it is required that: 1) The imported goods are direct components of
the registered export products, and 2) there is a law specifically
exempting the aforesaid imported goods from pavment of wharfage dues.
This Department is not aware of any law, rules and regulations which
exempt’s PASAR’s imported goods from payment of wharfage due to this
Authority. Tt bears pointing out that under the IRR of R.A. No. 7916,
imported goods/merchandise of ECOZONE Export and Free Trade
Enterprises are exempted or not subject only to customs _and_internal
revenne laws and regnlations and local tax ordinances. This is explicitly
provided for in Section 1, Rule VIII, Part V of the IRR of R.A. No. 7916,
which states, thus:

“SECTION 1. Exemptions. - Merchandise brought fo the
restricted areas in the ECOZONES by registered Export or Free Trade
Enterprises, except prohibited merchandise, shall not be subject to all
customs and internal revenue laws and regulations of the Philippines nor
to local tax ordinances: Provided, That they are to be sold, stored,
broken-up, repacked, assembled, inslalled, sorted, cleaned, graded or
otherwise processed, manipulated, manufactured and/or mixed with
foreign or domestic merchandise within the restricted areas in the
ECOZONES.”

and in Section 1, Rule XV, Part VII, supra, which provides, viz:

“SECTION 1. Exemption from Duties and Taxes on
Merchandise. - Merchandise, raw materials, supplies, articles, equipment,
machineries, spare parts and wares of every description brought info the
ECOZONE Restricted Area by an ECOZONE Export or Free Trade
Enterprise to be sold, stored, broken-up, repacked, assembled, installed,
sorted, cleaned,  graded or otherwise processed, manipulated,
manufactured, mméd with foreign or domestic merchandise whether
directly or indirectly related in such activity, shall not be subject to
customs and internal revenue laws and regulations of the Philippines nor
to local tax ordipasces. Importations of certain goods or merchandise
under this paragrap?ﬁl shall be subject to the following conditions: xxx.”

It is clear that the two (2) sections quoted above do not include wharfage
(on imported cargoes) as among the exemptions granted by RA. No.
7916.

Thus, we submit and so hold that PASAR’s imported goods are sabject to
wharfage dues.

For the information and guidance of the PDOs/PMOs and others
concerned, issuance of corresponding fcircular on the matter is hereby
recommended 7 '




Considering that there is no law exempting imported raw materials like
Fatty Acid, Lauric-Myristic Acid and Crude Palm Kernel Oil from the
payment of wharfage, it is our considered opinion that the request of Pan
Century Surfactants, Inc. for refund of import wharfage cannot be given
due course.” (Emphasis supplied)

LSD’s position/opinion is that ‘PASAR may be exempted only from payment of export
wharfage on its registered export products pursuant 10 Section 4, Rule XV of the
Implementing Rules and Regulations of R.A. No. 7916. Under OGCC Opinion No. 139,
Series of 2003, dated 7 August 2003, there are conditions sime qua non in order that the
imported goods of PASAR may be exempted from the payment of import wharfage, viz:

1. The imported goods are direct components of export products; and

9. There is a law specifically exempting fhe aforesaid imported goods from payment of
wharfage dues.

Pursuant to the said OGCC Opinion, the two conditions must concur. Thus, the condition
that the imported goods are direct components of export products should concur with the
condition that there is a law specifically exempting the aforesaid imported goods from
payment of wharfage dues. The word “and” is 2 conjunction pertinently defined as
meaning “together with,” “joined with,” used 1o conjoin word with word, phrase with
phrase, clause with clause. The word “and” does not mean “or”; it is a conjunction used
to denote a joinder or union, binding together”, relating the one to the other. If the
conjunctive “and” is used the various ‘members of a sentence are to be taken jointly.
“When in an enumeration of things or persons in a statute, the conjunctive is placed
immediately before the last of the series, the same connective is understood between the
previous members of the series (Pombano Horse Club vs. State, 52 ALR,, 51, cited In

Statutory Construction, Martin).

The third condition for the exemption of imported goods of PEZ A-registered enterprises
is that provided under Sec?on 1, Rule VIIL, Pari V of the IRR of R.A. No. 7916. Under
said provision, imported®goods/merchandise brought to the restricted areas in the
ECOZONES by registered Export or Free Trade Enterprises are not subject to customs
and internal revenue laws and regulations and local tax ordinances. There is a
proviso, however, that{fliese goods are to be sold, stored, broken-up, repacked,
assembled, installed, sorted, cleaned, graded or otherwise processed, manipulated,
manufactured and/or mixed with foreign or domestic merchandise within the restricted
aveas in the ECOZONES.” '

The rule of statutory construction is “Tax exemptions are held strictly against the
taxpayer, and if not expressly mentioned in the Imy must be within its purview by clear
legislatjve intent (Comm. Of Customs vs. Philippine Acetylene Co. Inc,, [L-22443, May
29, 19’1-], 30 SCRA 70). Tax exemptions are generally subject to a rigid interpretation
against the assertion of a tax payer and in favor of the taxing power. The reason for the
rule is that the burdens of taxation should be distributed equally and fairly among
" members of society (3 Sutherland, Stat. Const., 3% ed., p. 296, cited in Martin, Statutory
Construction). Exemption from the payment of taxes cannot be claimed unless it is
provided for in the law (Collector vs.Manila ockey Club, 98 Phil. 670). Considering that



. importation of materials directly used in the production of export products by PEZA-
4 in R.A. No. 7916, it must be within the

registered firms are not expressly mentione
purview of taxation.
A-registered enterprises are

Tn view of the foregoing, we maintain our position that PEZ
t of export wharfage on its registered export products.

exempted only from the paymen

For your information and guidance of our field offices.

DAVID R, SIMON
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